vrijdag, december 13

Hollands kustpad kaart 6,7: Centraal station - Scheveningse boulevard.

Vrijdag 13 december 2013.

Lang gewacht, stil gezwegen, 
een week na Sinterklaas gekregen 

Donderdag 12 december plofte de nieuwe versie van "Hollands kustpad" in de brievenbus. Alleen heet het geen Hollands kustpad meer, maar Nederlands kustpad deel 2. Dat suggereert dat het Deltapad ooit hernoemd zal worden naar "Nederlands kustpad deel 1". En inderdaad, achterin, bij de lijst van LAW's in Nederland, is dat al gebeurd. Eerlijk gezegd vond ik de oude namen mooier. Meer couleur locale.
De indeling is aangepast aan de andere boekjes: De wandelroutes zijn gegroepeerd in delen: Westland, Haaglanden, Duin- en bollenstreek, enzovoorts. Dat is wel en verbetering. De routes lijken gemiddeld ook iets langer geworden. Het nieuwe pad is 232 km, het oude was 240 km - als ik tot de Afsluitdijk reken.

Bij Hoek van Holland is het beginpunt nu het station in plaats van de strekdam. Waar het Hollands Kustpad eindigde bij Den Helder en een alternatief naar de Afsluitdijk had, is dat nu andersom: Standaard loopt u naar de Afsluitdijk. Het lijkt me een logische consequentie van het aaneenschakelen van de Nederlandse kustpaden.

We stallen onze fietsen weer op het centraal station. De route voert langs het Malieveld, en de Indische gans zwemt met ons mee. Op een bankje eten we de meegebrachte boterham, want het is half een. Door een afspraak in het centrum om half twaalf konden we niet eerder vertrekken. Rond het station en de torens er achter hangt mist, en het is egaal grijs bewolkt.
We gaan linksaf het Korte Voorhout in. Een stel bouwvakkers zijn druk bezig. Voor de Hofvijver zouden we linksaf moeten richting Mauritshuis, maar de straat is afgesloten, dus we wandelen over de Lange Vijverberg langs de Hofvijver. Het standbeeld van Johan van Oldenbarneveld kijkt over de vijver uit naar Het Torentje.

Over het Lange Voorhout lopen we richting Denneweg met zijn gezellige winkeltjes en eettentjes. De route voert ons over Plein 1813 en langs het Vredespaleis. Er breek af en toe een bleek zonnetje door. Na het Vredespaleis leidt de route ons door de Scheveningse Bosjes. Behalve een witte dovenetel een een Stinkende gouwe staat er niet veel in bloei. Afgelopen week kwam ik in Utrecht nog een Bleekgele droogbloem tegen, een leukere vondst. Kaart 7 eindigt bij de Professor Teldersweg.

We lopen langs het Indisch monument. Bij het Westbroekpark willen we een kopje thee drinken, maar dit fameuze etablissement is nu een wok restaurant. Alleen een kopje thee blijkt niet tot de mogelijkheden te behoren. Hoewel het bord bij het rosarium vermeldt dat de rozen tot september bloeien, staan er half december nog aardig wat in bloei. Dan maar verder richting boulevard. Daar arriveren we sneller dan verwacht.





In een pannenkoek en poffertjes restaurant vlak bij het Kurhaus. genieten we van thee en capuchino.  We nemen er een schoteltje poffertjes bij. Prima bediening: ondanks dat we een klein portie nemen met zijn tweeën, krijgen we dubbel bestek.We hebben prima uitzicht over de boulevard en de pier. Het is de vraag hoe lang deze laatste er zal staan, dus we nemen nog gauw een kiekje.

Na afloop lopen we over de zeekant naar het zuiden langs de boulevard. Bij de Keizerstraat wandelen we richting Scheveningse weg. Tram 1 voert ons snel terug naar het centrum.




Geen opmerkingen: