zaterdag, mei 2

Scholtenpad: Emmaschool - Kotten

Zaterdag 2 mei 2015

Bij de overheid is 5 mei een verplcihte vrije dag, en maandag 4 mei is bij het onderdeel waar ik gedetacheerd ben, een brugdag: ik ben verplicht een van mijn vrije dagen op te nemen. We hebben van de gelegenheid gebruik gemaakt om een paar dagen op camping 't Wieskamp te verblijven. Het Scholtenpad is een pad van maar 80 kilometer, en in twee weken vakantie hebben we daar minder dan 30 kilometer van weten te lopen. Dat moet beter kunnen.


Kaart 12
's Ochtends rijden we naar Emmaschool. Bij de school kunnen we parkeren, en er is een bushalte,  dus we kunnen straks met de bus gemakkelijk terug naar de auto.
Langs de N820 lopen we richting westen. In de berm groeit een eenzame hyacinth. Langs een wijngaard lopen we het rustige land binnen. En rust komen we onderweg volop tegen. Zoals we van het Scholtenpad gewend zijn, is het afwisselend: smalle rechte slootjes, landweggetjes met weilanden en akkers, kleine bospercelen en kronkelende beekjes. Bij een dergelijk gevarieerd landschap hoort ook een gevarieerde flora. De Judaspenning staat er met zijn paarse bloemen op verschillende plaatsen prachtig bij. We passeren ook een gele kruisbloemige die ik niet ken, maar zonder hauwtjes (vruchtdoosjes) zijn die lastig te determineren. Het is ook het begin van de wandeling, en ik wil er nu geen tijd aan besteden: we willen kilometers maken.
Het pad voert ons langs het Masterveld, wat rond de vorige eeuwwisseling nog een heideveld was. We raken even een puntje Duitsland aan. Ook hier wordt gas gewonnen, maar zonder de bevingen zoals in Groningen. Voor we er erg in hebben,  kunnen we de eerste kaart afvinken.


Kaart 13
Deze kaart lijkt wat minder bos te bevatten, maar de smalle slootjes en beekjes bevatten volop dotterbloemen. In een van de bermen treffen we in de kruidlaag bosanemoon en witte klaverzuring. Het weer is zonnig, maar niet heet, en we kunnen stevig doorstappen. De bewegwijzering is prima, Jos loopt op de markeringen, ik op de kaart en het boekje, en elk afzonderlijk zou al voldoende zijn.





Aan het eind van dit traject komen we bij de steengroeve. Deze werd begonnen door iemand die stenen uit Duitsland naar Nederland vervoerde, en halverwege bedacht: Maar die hebben we toch zelf hier ook in de grond zitten?
De kalk van deze groeve zorgt langs een aantal beekjes in de omgeving voor een kalminnende flora. Bij een van de hoeken van het terrein is een mooi overzicht. Hier huist ook de oehoe van 'beleef de lente'. Op zaterdag wordt er niet gewerkt, maar toch is het er druk met mineralen en fossielenjagers. Ik vind nog een witte kruisbloemige. Dit keer neem ik wel de tijd, maar zonder hauwtjes is het te lastig. Het zou de rozetsteenkers kiunnen zijn, maar zeker is het niet.

Kaart 14
Vanaf de steengroeve gaat het verder. In de sloten groeit dotterbloem, in de weiden pinksterbloem en paardenbloem. Wie het gewone niet eert, is het bijzondere niet weert, zou je met een variatie op een Nederlands spreekwoord kunnen zeggen. En de weilanden liggen er mooi bij. Een keer ziet Jos de slanke sleutelbloem staan. Op een andere plaats staat de grote muur uitbundig in bloei.

We voelen de benen behoorlijk als we in Kotten aankomen, het geplande eindstation van onze wandeling vandaag. Waar is de bushalte? Niet te zien. Dan maar een inboorling vragen. Een fietser is zo vriendelijk even te stoppen. Nee, niet bekend. Hij raadpleegt zijn mobiel. Hij heeft een app voor de Duitse busmaatschappij. Toch wordt het bellen. Naar Duitsland. In het Duits. Conclusie: Er is hier geen bushalte meer. Er rijdt wel een bus, maar alleen op verzoek. En de dichtstbijzijnde halte is in Winterswijk.

We nemen de benenwagen richting Winterswijk. Dat is 5 kilometer extra boven de bijna 15 kilometer die we er op hebben zitten. 4 kilometer verderop staan we aan de rand van Winterswijk. Naar het station is net zo ver als naar de N820, waar we de bushalte hebben zien staan. Vandaar is het nog maar twee kilometer naar de camping. We laten de auto nog even bij Emmaschool staan.


Vandaag afgelegd: 6.0+4,9+3,8=14,7 km
Gedaan: 28,6+14,7= 43,3km
Nog te gaan: 81,3-43,3=38,0 km.

Geen opmerkingen: