donderdag, september 7

Grenslandpad: Ell-Thorn

Donderdag 7 september 2017

We parkeren in Thorn, op de grote parkeerplaats even buiten het dorp. De bushalte is er recht tegenover, en we oefenen een kwartiertje geduld. Buslijn 73 zet ons keurig in de Niesstraat in Ell af. Hier lopen we bijna de verkeerde weg het dorp uit. Dat krijg je als je te veel op routine gaat werken.

Al spoedig lopen we tussen de akkers en weilanden richting Hunsel. Fruitteelt is hier geen onbekende, we zien conference peren en verschillende appelrassen. Een van de akkers heet Brunisserhei, maar de boer verbouwt beslist geen hei.
De akkers bevatten vaak mais. Mais betekent vruchtbare of bemeste grond, dus de bermflora is navenant oninteressant. Toch neem ik even de tijd om een groenbloeiende plant te determineren. Ik kom uit op de bastaard adamant.

Deze streek bevat veel eiken, en ook op dt traject komen we veel eiken in de bossen zowel als langs de wegrand tegen. Eiken kennen veel gallen, insecten die in de bloemen, bladeren, takken of vruchten van de boom huizen en zich hier inkapselen. Zie bijgaande foto's voor enkele voorbeelden. Ik snij enkele bruine eikels open en tref in sommigen een witte larve aan. Nazoeken op internet leert dat dit waarschijnlijk de eikelboorder is, een keversoort die een gaatje in de eikels boort, en daar twee eitjes inlegt. De larve eet de eikel van binnenuit op, graaft zich, nadat de eikel in de herfst op de grond is gevallen, 25 cm de grond in. Na de winter verpopt de larve zich en in mei of juni komt de kever uit de pop.

Hunsel is niet ver meer, een relatief onbekend plaatsje en terecht. We wandelen verder richting Ittervoort. Op de Mezenstraat passeren we museum Cuyperhout. De eigenaar toont ons graag wat van de spulletjes. In Ittervoort gekomen strijken we neer op het terras van onze 'stamkroeg', en trakteren we onszelf op ijs, thee en vlaai. Daarna is het vanaf Ittervoort naar Thorn een kippeneindje, en bovendien hebben we dit al eerder gelopen.

Vandaag gewandeld: 9,7 km.
Gedaan: 17,0 + 9,7 = 26,7km.
Te gaan: 276,5 - 26,7 = 249,8 km.

Andricus foecundatrix
Gewone lensgal



Geen opmerkingen: