woensdag, januari 24

GR5 Zeeland: Bergen op Zoom - Halsteren

Woensdag 24 januari 2018.

We zitten bijtijds in de auto, want vanochtend is er alleen sprake van korte miezerbuitjes, terwijl er vanmiddag één lange bui op het programma staat.

We parkeren nu niet op de betaalde parkeerplaats bij het station, maar 300 meter verder langs het spoor. En het is gratis, én het ziet er veiliger uit. We lopen deze etappe tegen de normale noor-zuid richting in.

Onder een grijze, weinig goeds belovende lucht lopen we vanaf het station regelrecht door een gezellige winkelstraat het oude centrum van Bergen op Zoom binnen. Verschillende huizen hebben poppen aan de muur hangen, misschien voorbereiding op het komende carnaval. Het centrum van Bergen doet ons denken aan Middelburg. Op de grote Markt passeren we het oude stadhuis. We slaan rechtsaf de Fortuinstraat in en staan op de volgende kruising voor onze eerste puzzel: volgens de kaart moeten we rechtdoor, volgens de bewegwijzering rechtsaf. Bewegwijzering gaat boven boekje, dus proberen we rechtsaf. Op de volgende kruising is geen bewegwijzering meer te vinden. We slaan linksaf, we moeten dan op de route terugkomen. Op het St Catharinaplein blijkt dit inderdaad het geval.

Wel lopen we hier nog even linksaf om het paleis van de heren, later de markiezen, van Bergen op Zoom te bewonderen. We komen door enkele stadsparkjes; en waar ik anders in januari nog wel eens een winterbloeier aantref, is dat nu beperkt tot verpieterde madeliefjes.

Bij De Zoom is het even op letten met de route. In het Oscar van Hemelpark en Meilustbos liggen nog bomen om door de storm van vorige week donderdag. Het vormt een groene route; een goed gekozen tracé.

Aan de andere zijde van de Randweg Noord komen we bij het gebied van 3 forten. Het eerste is Fort Pinsen. Daarna lopen we over het talud van enkele oude wallen. De puntige vormen van de oude vestingwallen is kundig opnieuw opgebouwd. Voormalig Fort de Roovere vormt de afsluiting van dit bosgebied. We komen er via een "mozesbrug". Een moderne uitkijktoren bekroont dit oude bolwerk. Een bleek zonnetje breekt even door. Door buitenwijken lopen we naar de Oude Molen, het eindpunt van deze kaart.

Een bus met schoolkinderen brengt ons terug naar het station van Bergen Op Zoom. We lopen terug naar de auto. Wanneer we wegrijden, kan ik de ruitenwissers aanzetten.

Gelopen: 3,1 + 10,7 = 13,8 km
Te gaan: 61,9 - 13,8 = 48,1 km

Geen opmerkingen: